Koffiebonen, ze zijn te krijgen in honderden merken, soorten en smaken. Maar wat is nu wel en niet goed voor de volautomatische machine? Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat lang niet alle koffiebonen geschikt zijn voor uw machine. Hoe komt dit en waar kunt u zelf rekening mee houden?

In het algemeen raden wij het gebruik van goedkopere koffiebonen in volautomatische koffiemachines af. In een groot deel van de goedkopere productiemerken is de kwaliteit op een aantal punten lager en zullen daardoor meer versnippering en vuil afzetten tijdens het malen en doseren binnen uw systeem.
Er bestaat een grotere kans op het treffen van niet-koffiebonen, als kleine stukjes hout of steen. Wat schade aan uw molen kan veroorzaken.
Ook bevatten deze koffies vaker schil-resten van de koffiebes, u kunt dit herkennen aan veel kleine lichtbruine schilfertjes in de naad van de boon of tussen de bonen zelf.
Het koffievuil en boonschilvers komen op plaatsen in uw machine terecht waar het niet hoort te komen en zal met het reinigen van uw machine niet worden verwijderd. Op langere termijn zullen deze koffieresten, door o.a. het condensvocht van uw koffieresidu, gaan schimmelen.
Resten kunnen mogelijk bij uw printplaat en elektronica komen te liggen en zo storingen aanzetten.
Ook is het mogelijk dat tijdens het malen van mindere boonkwaliteiten er te veel koffie onder de ‘verdeelplaat’ van uw koffiemolen komt. Hierdoor kan de schijf vastlopen en zo uw koffiemolen oververhit raken en/of doorbranden.
Mindere koffiebonen kwaliteiten zijn daarentegen wel gewoon geschikt voor handbediende molens en filterkoffie systemen.
Gebruik nooit! gekarameliseerde koffiebonen of bonen met zogenaamd toegevoegde smaken.
Het prijsverschil tussen koffiebonen en aanbieders
Het prijsverschil tussen één kilogram 100% Arabica van de Supermarkt en één kilogram vanuit een Koffiespeciaalzaak is gemiddeld genomen € 10,00. Dit heeft meerdere redenen. In een Speciaalzaak krijgt u in ieder geval de echte 100% Arabica bonen.

Dit in tegenstelling tot de goedkopere merken welke gebruik maken van een meer genetisch gemanipuleerde boonsoort, de zogeheten A-Robusta.
De echte arabicaplant groeit op een hoogste vanaf ongeveer 1200 meter tot wel ruim 2000 meter! De robustaplant kan daarentegen al groeien op veel lager gelegen gebieden van 600m. Een A-robusta is een arabica, geplant in de wortels van een robustaplant. De reden hiervoor is dat een robusta een veel grotere en sterkere wortel heeft, een arabicaplant heeft deze wortels oorspronkelijk niet en zal daardoor in de lossere grond moeilijker groeien.
Naast de wortel is de arabicaplant een veel zwakker en gevoeligere plant. Zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen is het bijna onmogelijk dat de plant het op lagere gronden overleeft.
U denkt dus een echte arabicakoffie te kopen, maar koopt uiteindelijk een minder mooie kwaliteit koffie, wat mogelijk meer schade aanzet in uw machine, en meer bestrijdingsmiddelen bevat.
Welke invloed heeft een ‘te snel’ brandproces?
Koffiebranden is vakmanschap, iedere échte branderij heeft dan ook zijn/haar geheimen en brandmethodes. Tijdens het brandproces laat de koffiebranden de eigenen smaken en etherische oliën vrijkomen, dit is eigenlijk een vrij korte tijd. Tijdens het branden ontstaan wel tot 800 verschillende smaken. De in het begin groene koffieboon ondergaat dan ook een behoorlijke transformatie in (afhankelijk van de boonsoort en eigen smaak) ongeveer 13 – 20 minuten brandtijd. Maar er zijn massafabrikanten die zelfs branden op onacceptabele tijden van 6 minuten.

U kunt dus begrijpen dat te heet en dus te snel branden van de bonen een nadelig effect heeft op de smaak van uw koffie, maar dus ook op de structuur en hardheid van de boon.
Te snel en te heet gebrande koffie, de massaproducties, worden vaak ook te snel gekoeld. Hierdoor hard de boon uit en zal hij meer versplinteren tijdens het maalproces.
Sommige producenten gebruiken imitatie vetten om etherische oliën, welke alleen in het juiste brandproces ontstaan, na te bootsen. Dit zijn de slechte oliën voor uw koffiemachine!
Bij een te snel brandproces worden niet alle bonen gelijkmatig gebrand en dus ziet met veel verschil ik kleur tussen de verschillende bonen. Dit zorgt voor erg wisselende koffieresultaten in smaak en crèma.
Het gebruik goedkopere koffiebonen wil niet zeggen dat al deze bonen van slechte kwaliteit zijn, dat is namelijk niet zo. Maar door uw machine en koffiebonen te inspecteren kunt u de juiste bonen voor uw machine vinden.